Restaurering af Gærde Å

 

RESTAURERINGSPROJEKT I GÆRDE Å EFTERÅR 2018.

 

Lørdag den 20. oktober stod Odsherred Sportsfiskerforenings Vandløbsplejeudvalg for en større nyetablering af gydebanker samt restaurering af allerede eksisterende gydebanker i den nedre del af Gærde Å, som har sit udløb i Sejerø-bugten.

 

Man kan sige, at projektet egentlig startede et par uger før, da de eksisterende gydebanker blev gennemluftet vha. en spulepumpe, så de nu var klar til at modtage en ny frisk topdressing. Dette blev udført i samarbejde med den Sjællandske Grusbande.

 

Lørdag morgen stod otte friske OSF’ere samt en lastbilchauffør klar til at udføre projektet omfattende to hele læs gydegrus og et helt læs skjulesten, som dagen forinden var blevet strategisk placeret på to lokaliteter. Delt i to hold gik arbejdet i gang over en strækning på ca. 500 meter. Et hold med kantsikring og gydegrus – udlægning direkte fra lastbilen, et andet hold med nye gydebanker og topdressingen godt hjulpet af Long Niels og hans maskine. Hurra for maskinhjælp!!!

 
GrdAaRst2-20181025
 

Når man udfører sådan et arbejde i et vandløb med skovle, river og maskiner i et sommerhusområde og specielt i efterårsferien, vil det naturligvis altid afstedkomme en hel del nysgerrighed fra folk i området. Det er selvfølgelig en rigtig fin anledning til lige at få en god snak om vandløbs-restaurering, og alle vi talte med var super positive!!!! Lodsejerne var forhåndsorienterede, og vi var meget velkomne. Også Odsherred Kommune i form af Gry kiggede forbi i løbet af dagen.

 
GrdAaRst3-20181025
 

Der blev knoklet godt igennem hele dagen, og sidst på eftermiddagen kunne en gruppe godt trætte, men svært tilfredse sportsfiskere se på en meget forandret Gærde Å, nu med fine gydebanker og skjulesten, lige til fri havørred-benyttelse. Alt forløb lige efter planen – eneste lille svipser, var en glemt køkkenkniv, men ingen rådvildhed her, en frisk ny sav blev fundet frem. Det er vist første gang i OSF’s historie at skærekage og roulade er blevet savet ud.

 
GrdAaRst1-20181025
 

Stor tak til alle deltagende for et rigtig fint stykke arbejde!!! Nu venter vi bare på, at de gydendemodne havørreder kommer op i åen og synes lige så godt om de nye forhold som vi gør.

 

Vandløbsplejeudvalget